TYSKLAND, TJECKIEN, SLOVAKIEN, ÖSTERRIKE, ITALIEN APRIL 2008

TYSKLAND, TJECKIEN, SLOVAKIEN, ÖSTERRIKE, ITALIEN APRIL 2008

080411,
Vi startade vid 10-tiden med mål att ta oss till Jann i Lödese. När vi åkte hemifrån låg det ca 1 dm snö och det var ganska halt. Dessutom var det lite ovant då vi lånat Micke Sjöbloms bil. ju längre söderut vi kom desto mer vår blev det. När vi började närma oss Lödöse såg vi tussilago, vitsippor och påskliljor. Innan vi åkte till Jann tog vi em liten omväg för att titta på Läckö Slott, jättefint.
Vid 19-tiden kom vi fram till Jann, Daniel och Max. vi fikade lite och pratade till 1-tiden och sedan var vi väldigt möra.

080412,
Vi umgicks med Jann och barnen, åt bla tacos innan vi for ner på stan. Vi promenerade i Haga, åkte runt i Majorna och även en lite tur på Avenyn innan vi åkte ombord på färjan.

080413,
Ante fyller år!
Vi lämnar färjan vid 9-tiden och tar fart mot Dresden och Tjeckiska gränsen. Tyskland var varmt ca 14 grader och grönt och vackert.
Vi tog lite mindre vägar och tog det lugnt. När vi farit genom Dresden började landskapet att förändras drastiskt. Det blev nästan alplandskap med berg och dalar till skillnad mot det platta Tyskland.
Tjeckien visade sej vara ett otroligt vackert land. Vi tog små vägar mot Prag och for igenom massor med små charmiga byar. Vi hittade ett jättegulligt litet penzionat i Terezin, Theresienstadt, vi åt även middag där. 1 natt med frukost kostade 450 kr. jättebilligt tycker vi. Vi får väl se imorgon om vi fortfarande är lika nöjda. Ägaren, en jättetrevlig farbror som pratar tyska, har varit väldigt hjälpsam.

080414,
Efter en god frukost for vi och tittade på Lilla fästningen i Terezin.den hade tjänat som fängelse under 2:a världskriget. Det var en omskakande upplevelse att vandra runt och titta på cellerna.
Hele staden Terezin, Theresienstadt, hade varit judegetto fram till 1942, då den civila befolkningen hade fått lämna staden. 7 000 bodde där innan och 60 000 judar inhystes där under kriget. Efter detta ordnade vi betalpass till motorvägen på en bensinmack och for till Prag. Vi parkerade bilen och strosade runt i gamla staden, vi såg bla den astronomiska uret. Vi åt varsin pizza och strosade vidare. Vi kom fram till Kotva ett varauhus från östtiden som försöker ändra stil men vi tyckte att det fortfarande såg ganska schabbigt ut.
Sen hamnade vi in på ett annat varuhus där det bla fanns C&A där Micke köpte en skinnjacka och jag ett par skor. Där fanns även ett Bijouterie Brigitte.
Vi gick till bilen och bestämde oss för att åka mot Kutna Hora och försöka hitta ett pensionat att sova på. Först stannade vi vid ett SPAR INN för att handla lite till kvällen. Helt fantastisk mataffär, tänk när svenska affärer får sådana bröd, frukt eller fiskdiskar. Vi for vidare och Micke skulle tanka och fick syn på en mack på andra sidan gatan, han gjorde en u-sväng men det skulle han inte gjort.
Vi blev genast stoppade av en polisbil med sirener och blåljus. Fram till vår bil kommer en ung polis och säger en lång harang på tjeckiska. Jag kontrar med ”Do you speak english?” det gjorde han inte. Då provade jag ”Sprechen Sie Deutch?” det gjorde han inte heller. Det kom fram en annan polis och de dividerade lite innan de gick till polisbilen där det satt två till poliser. Tillslut enades de om att det var för jobbigt att försöka få oss att förstå så polis nummer ett kom fram igen och sa ”Fahren Sie bitte” på felfri tyska. Så det gjorde vi såklart!
Vi började leta efter första bästa pensionat och svängde in när vi såg en skylt. Dessvärre var det fullt. Klockan började närma sej 19 och det började bli sent. Som tur var kom det en till skylt ganska snart. Först fick vi ett nej men efter lite dividerande mellan ägaren (Maestro) och föreståndaren (Chiefen) fick vi ett rum för 800 csk, 266 kr, vi blev dessutom nedbjudna lite senare till vad vi fattade var att få titta på och köpa ägarens tavlor som prydde alla väggarna. Vi tyckte att det kändes lite olustigt för vi ville absolut inte köpa någon tavla men är man väluppfostrad så är man. När vi gick ner på utsatt klockslag satt ägaren Franz Kollman och spelade schack så vi tänkte att han säkert glömt oss. Micke beställde Pilsner Urquell och jag bad om ett glas rött. Micke fick sitt glas öl och döm om min förvåning när jag fick en hel flaska rött. Efter ett tag kom Maestro fram och lät förstå att vi skulle gå längre in i rummet för att titta på hans tavlor. När vi gick upp så kom han och började ställa iordning stolar runt ett bord. Alla gästerna i puben kom dit och slog sej ner och vi började förstå att vi missuppfattat allt.
Det hela gick ut på att Maestro skulle måla och vi skulle titta på. Tydligen är han en berömd målare (enligt egen utsago i alla fall) och ville visa oss hur han skapade. Samtidigt fick vi titta i en massa gamla fotoalbum från anno dazumal på Herr Kollman. Han var duktig och väldigt stolt över sitt arbete. Han var även nära vän med Vaclav Havel och hade fått posten som chef över polisen vid revolutionen av Havel.
Efter två tavlor, en åt Micke och en åt mej, plus ett antal öl så försvann han plötsligt bakom ett draperi. Fram kom han en liten stund senare som samuraj med svärd, hatt och knivar. Helt otrolig upplevelse!
Sedan målade han lite till innan gitarren kom fram. Han kunde bara fem låtar för han spelade bara de men å andra sidan gjorde han det flera gånger. Vi bjöd Maestro på några fler öl. Notan från denna helkväll slutade på 160 kr. vid 12-snåret kom vi äntligen i säng efter denna fantastiska kväll. Det var ju så att ingen under hela kvällen kunde någon engelska och det var bara Maestro som kunde tyska om än sämre än mej. Trots det var det en oförglömlig kväll!
Vid tvåtiden blev jag väckt av att det lät som om någon välte en soptunna utav plåt utanför vårt fönster. Sedan hörde jag steg uppför trappen. Vid det laget försökte jag väcka Micke men inget hände. Jag ville att han skulle vakna så att han skulle kunna försvara oss om någon bröt sej in till oss, vi bodde trots allt ute i obygden och ingen visste var vi var. Micke rörde dock inte en fena trots att jag nu slog honom rejält eftersom personen börjat rycka i handtaget till vår dörr. Micke slutade inte ens att snarka och tillslut gav både jag och den som drog i vårt handtag upp så lugnet la sej igen och jag kunde faktiskt somna om.

080415,
Efter en väldigt god frukost for vi in till Prag igen för att strosa vidare. Det började regna och vi började känna oss trötta på gamla hus och en väldigt massa japaner så vi satte oss i bilen för att åka till Kutna Hora. På vägen stannade vi vid ett stort köpcentrum för att handla mat till kvällen. Alldeles strax utanför Kutna Hora hittade vi ett litet familjepensionat för 750 csk, 250 kr, för en natt. Stort, fint och med badkar.
Vi tog bilen in till Kutna Hora för att rekognosera lite inför morgondagen. Vi upptäckte en fantastiskt fin stad. Vi blev helt förbluffade, små gränder, fantastiska hus och flera jätteimponerande kyrkor.
Mer om detta imorgon för vi åkte tillbaka till rummet och åt och la oss sedan tidigt eftersom vi var lite möra idag av förklarliga skäl.

080416,
Vi for in till Kutna Hora och strosade runt. Det blev en del gränder och kyrkor en enormt fin liten stad. Vi for så vidare till Benkyrkan i Sedlec strax utanför Kutna Hora och det var verkligen en upplevelse för sej. Ben överallt.
” HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Abbot” \o ”Abbot” Abboten Henrik vid  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Cisterciensorden” \o ”Cisterciensorden” Cisterciens HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Klostret” \o ”Klostret” klostret i Sedlec sändes till  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Det_heliga_landet” \o ”Det heliga landet” det heliga landet år 1278 av kung  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Ottokar_II_av_B%C3%B6hmen” \o ”Ottokar II av Böhmen” Ottokar II. Där besökte han  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Golgata” \o ”Golgata” Golgata och därifrån tog han med sig en kruka jord. Vid återkomsten till Sedlec spred han ut jorden på kyrkogården. Ryktet om att det fanns en kyrkogård med jord från Golgata spred sig och folk vallfärdade till Sedlec för att bli begravna eller begravas av sina anhöriga i särskilt helig jord. Efter bland annat  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Digerd%C3%B6den” \o ”Digerdöden” digerdödens härjningar var det för trångt på kyrkogården trots att folk sedan länge begravts stående. Enligt legenden fick en blind munk i uppdrag att inreda ett ossarium, rum för de dödas ben, i det  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Gotisk_arkitektur” \o ”Gotisk arkitektur” gotiska kapellet som byggts på kyrkogården vid sekelskiftet till 1400, för att ge mer plats på kyrkogården.
År 1870 fick bildsnidaren  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Franti%C5%A1ek_Rint&action=edit&redlink=1” \o ”František Rint [inte skriven än]” František Rint engagerad av  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%84tten_Schwarzenberg&action=edit&redlink=1” \o ”Ätten Schwarzenberg [inte skriven än]” ätten Schwarzenberg för att få ordning på benhögarna i ossuariet. Han gjorde ett imponerande, och ganska makabert, arbete. I vart och ett av kapellets hörn är benen upplagda i klockform. En stor sexarmad ljuskrona hänger i taket. Den innehåller minst ett av alla skelettets ben. Det finns flera girlander och  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Rosenkrans” \o ”Rosenkrans” rosenkransar av dödskallar, en komplett altartavla, ätten Schwarzenbergs  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Vapensk%C3%B6ld” \o ”Vapensköld” vapensköld och mäster Rints egen  HYPERLINK ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Signatur” \o ”Signatur” signatur.”
Efter denna upplevelse for vi in till Brno, lite ruffigare look och inte så mycket turister. Vi gick till turistinformationen och fick tag i boende på ett hostel via dom . helt ok för 300 kr. vi bor väldigt centralt 15 min gångväg från centrum.

080417,
Efter frukost åkte vi mot Bratislava. En mysig, lugn och fridfull stad kan man säga. Vid 16-tiden åkte vi till flygplatsen för att hämta pappa och Ante. Vi åkte sedan vidare mot Mikulow och väl incheckade på hotellet åt vi en fantastisk middag.

080418,
Vi gick till slotten och tog en rundtur. Sedan blev det en fika på byn. Vi såg också kryptan där familjen Ditrichsteins kistor ligger. Familjen har funnits i staden sedan 1456. vi strosade en del innan vi satte oss i bilen och for till Fereinsgarten Gasse 19 (Donovan 19 idag). Här byggde Opa det hus där pappa och hans systrar växte upp i Nicholsburg.
Vi åkte även till Unter Tannowitz (Dolní Dunajovice) – staden där Opa föddes. Vi åt en superb lunch där och köpte även några flaskor vin innan vi åkte hem. Vi tog en promenad upp till Heliga Berget där man hade en vidunderlig utsikt över hela Mikulow.

080419,
Mätta och belåtna styrde vi kosan mot Ottenthal, den by som farmor och barnen flydde till efter det att fronten närmade sej Nicholsburg.
Vi parkerade vid ett hus och gick på upptäcksfärd i den lilla byn. Vi gick till den lilla gatan där huset som Farmor fick skydd. När vi kom tillbaka till bilen så stod där en dam framför vilkens hus vi parkerat bilen samt en man. Vi började prata och det visade sej att mannan visste vem pappas faster, Maria Santner var. Han hade även träffat Opa och fått tre stycken svenska knivar av honom. Dessutom var han någon avlägsen släkting till oss. Världen är bra liten!
Vi fortsatte vår resa mot Wien. Framme vid gränsen mot Österrike låg det en tax-free butik som vi såklart måste kolla in. Framme i Wien hittade vi ett hotell som passade vår prisklass. Det var ett fantastiskt hotell med tanke på de ställen vi hittills sovit på men saknade totalt själ.
Vi åkte U-bahn till Naschmarkt (loppmarknad) men hur mycket folk som helst. Efter ett tag började vi dra oss ner mot centrum och Stephansdomen. Såklart åt vi för lite vilket resulterade i vrålhunger mitt i värsta turistsmeten vilket resulterade en löjligt liten lunch till ett löjligt högt pris. Men skyll sej själv så är det ju i alla städer. Vi fortsatte att strosa hemåt. Vi stannade och tog en öl på ett jättemysigt hak betydligt närmare där vi bodde. Vi letade även rätt på ett ställe att äta frukost på eftersom hotellet kostade 11 euro. Vi gick och lade oss relativt tidigt men var helt slut efter dagens strapatser.

080420,
Dagen började på Schönnbrunn. Vi gick i slottsparken upp till Gloriette. Där tog vi en fika innan vi fortsatte ner till Meisselstrasse 59. Vi hade sådan tur att dörren stod öppen så att vi kunde gå till deras lägenhetsdörr. Vatten kranen plus toalettdörren fanns fortfarande kvar ute i korridoren. Vi fortsatte vår promenad längs med Hütteldorferstrasse in mot centrum. Vi beslöt att äta på en liten kvarterskrog. Mysigt ställe med stora portioner till litet pris. Jag åt Mohr im hemd och det var bland det godaste jag ätit till efterrätt i mitt liv!  Pappa kom i samspråk med några damer om gamla tider. Människorna i Wien är verkligen härliga!

080421,
Vi åkte till Arsenal och tittade. Det var dit familjen Santner först kom när de kom från Ottentahal till Wien som flyktingar. Det var en gammal kasern. Det fanns inga fönsterrutor utan det var papp istället för glas så det var inte speciellt varmt eller ljust. De bodde här i några månader innan de flyttade till Meisselstrasse. Vi satte oss i bilen och for vidare mot Bratislavas flygplats eftersom pappa och Ante skulle flyga hem idag.
Jag och Micke fortsatte mot de Österrikiska alperna. Vi hittade nattkvarter i Krieglach en lite gullig alpby. Det ösregnade men det gjorde oss inget eftersom vi var ganska färdiga. Vi la oss på rummet och läste och mådde gott. Vaknade vi 3:30-tiden utav att den siren ljöd men vi somnade om.

080422,
Dagen gick i sakta mak genom alperna. Vi for bla till byn Heiligenblut för att ta oss upp till Gross Glockner men det visade sej att vägen upp dit inte hade öppnat för säsongen än, öppnade i början av maj. Lite snopet kändes det allt fast lite bra ändå med tanke på hur mycket snö det var uppe i bergen.
Efter det for vi in till Italien. Vi hamnade i byn Villa Santina där vi fick tag i ett rum. Det var inte helt lätt att hitta nattlogi på den här sidan gränsen. Denna by var pytteliten men låg fint mellan bergen. Vi checkade in hos en lite tjej 12-13 år gammal som inte kunde någon engelska eller tyska. Jag ritade och skrev och tillslut enades vi om att 30 euro/person inklusive frukost. Det var rent och prydligt, vi tog en promenad genom byn på kvällen men det var snabbt gjort.

080423,
Helt ok frukost, bestående av kaffe, yoghurt, marmelad och vitt bröd.
Vi drog iväg och efter ca två mil kommer pappskallemadamen på att hon glömt sin mobiltelefon i sängen. Så det var bara att vända och åka tillbaka. Som tur var var ägarna på plats samt telefonen kvar i sängen. Vi åkte mot Brennerpasset på en massa småvägar. Helt otroliga vyer samt fantastiska vägar. Vi passerade en mängd små byar. Vi åt pizza i byn Sexton. Den låg i Italien men hela byn talade tyska. Klart konstigt med tanke på byn där vi sov och där man bara pratade italienska. Vi fortsatte mot Innsbruck genom Brennerpasset. Hela tiden dessa fantastiska alpvyer. Orden räcker liksom inte till. Vi beslöt att stanna i närheten av Innsbruck då resan hit tagit flera timmar än vi tänkt oss. Detta pga de små slippriga vägarna. Innsbruck är också en jättefin stad som ligger inklämd mellan alper. Vi tog oss en fika efter att ha varit på turistinformationen och fixat ett rum för natten.
Det blev en liten by några km från själva Innsbruck, i byn Aldrans. Den ligger en bit ovanför Innsbruck med en vidunderlig utsikt.

080424,
Efter frukost åker vi till Axams. Det är den by som Micke bodde i när han var i Österrike som 15-åring. Dessvärre hittade vi inte den äng på vilken Micke blev av med oskulden. Vi styrde vidare mot Lichtenstein samt Vaduz. I Vaduz tog vi en fika och sedan lämnade vi pluttelandet. Det var ett dyrt land men såklart roligt att ha varit där. Sedan satte vi astrid på Kiel. Vi hann så långt som till Würtsburg innan vi kände att det skulle vara skönt med nattlogi. Vi hittade ett litet gasthaus ”Zum Hirsch” i Würtsburg –Lengfeld. Vi åt även middag där och det var fantastiskt gott med egen korv och skinka, schoemig-lenfeld.de.

080425,
Efter en god frukost med hemlagad korv for vi mot Kiel. Landskapet var ganska tråkigt. Vi var i Kiel vid 14-tiden och åkte till Citti-markt och shoppade. Det blev en väska till mej samt en massa vin. Vi åkte till båten vi 18:30, 19:00 gick båten. Vid överfarten från Sverige hade jag köpte mej en ny väska och glömt den gamla i vår hytt. När vi kom till hytten låg min väska i den, vilken kanonservice!

080426,
Vi vaknade i Göteborg och styrde kosan mot Västerhaninge där vi hälsade på mamma och Tompa. Vi var hemma vid 21, skönt med lite sorgligt samtidigt.

Lämna en kommentar